Si si y también llegué a Argentina y Brasil. Y fue genial. Am fost in Argentina si Brazilia si a fost genial! Si nu oricum, ci intr-un circuit in care am avut sansa sa vad Buenos Aires, Cascadele Iguaz, dar si Rio de Janeiro. Si nu oricand, ci in timpul celebrului Carnaval 😊.
Circuitul a inceput cu 3 zile in Buenos Aires, un oras care te face pentru moment sa uiti de tot ce stiai, tot ce ai invatat si ce erai si sa intri intr-o poveste de amor presarata cu structuri arhitecturale impresionante. Fiind un oras care a cunocut in anii ‘20 un mare avant economic si a atras imigranti din Europa, tendintele si influentele italiene sau franceze se pot observa in cladirile ce incadreaza bulevardele intinse, iar cartierele proiectate de arhitectii din batranul continent, in stilul Art Nouveau, tempereaza brutalitatea zgrarie-norilor din zonele comerciale. Buenos Aires l-as numi un muzeu in aer liber in sine, pentru ca la orice pas gasesti cate o efigie cu o forma feminina sau cate un basorelief cu serafimi, un vechi teatru transformat in sala de lectura, cate o straduta plina de vanzatori ambulanti de carti sau chiar oameni simpli care se pornesc intr-un tango pasional pe strada.
In Buenos Aires ne-am permis sa ne facem toate placerile nevinovate precum degustari de vin, cooking class de empanada, vizita la ranch si mult mult angus. Cinele au fost “condimentate” in fiecare seara cu dansuri de tango, muzicanti stradali, arome de Malbec. Plimbarile ne-au facut sa ne zgaim si sa admiram detaliile cladirilor impresionante ale acestei urbe: Teatrul Collon, Catedrala, Casa Rosada, Palatul Justitiei, etc. Ne-am prins, insa, repede ca durerile de gat se vindeca mai rapid cu vita angus servita pe placa incinsa, asa ca ne-am mai linistit.
Cand ajungi in Caminito, daca inchizi ochii pentru cateva clipe, poti fi unul dintre acei imigranti care au ajuns la inceputul secolului XX aici, pregatit de un nou inceput in Argentina. Ai ajuns in La Boca, un cartier sarac cu nuante genoveze, esti departe de familie, in sangele tau curge sange latin, iar totul in jur e gri, posac si inundat. Insa, langa tine, un batranel canta din acordeon si asta iti mai aduce aminte de serile blande de vara din Positano si iti mai alina dorul. Iar doi tineri in fata ta se pornesc intr-un dans pasional pe acordurile grave ale acordeonului. Tocmai ai asistat la nasterea tango-ului. Din fericire, 30 de ani mai tarziu, cartierul care iti va fi casa va deveni un muzeu in aer liber, gratie lui Benito Quinquela Martin, un artist local care a folosit casele drept panza si, astfel, in zilele noastre, micul Caminito e un unul dintre cele mai vizitate locuri din Buenos Aires.
Aici este si casa celebrei Evita Peron, femeia care a facut posibila dezvoltarea Argentinei, pentru ca stiti cum se spune: “in spatele oricarei tari puternice se afla o femeie si mai puternica” 😊. Povestea Evitei este confirmarea ca povestile de iubire si sacrificiu sunt reale si, daca ajungi in faimoasa capitala, trebuie neaparat sa te duci la Casa Rosada si sa vezi balconul de unde indragita actrita tinea discursurile in fata clasei muncitoare. Iar daca ajungi la Recoleta, o sa fii coplesit de modestia cu care familia a ales sa pastreze vie amintirea uneia dintre cele mai renumite femei din lume.
Am lasat in urma Buenos Aires si campiile intinse de pampas, iar din avion incepusem deja sa ne uitam dupa curcubee, stiind ca sub ele vom gasi batranele Cascade Iguazu, liantul natural ce uneste Argentina si Brazilia. In cele doua zile pe care le-am petrecut ba pe o parte, ba pe alta, am reusit sa ne minunam de acest frumos ecosistem, inclus in patrimoniul Unesco din anii 1980. Cea mai frumoasa parte a acestei incursiuni a fost apropierea de Garganta do Diablo sau Gatlejul Diavolului, unde te “bucuri” de cel mai intens, dar satisfacator, “dus sub presiune”, alaturi de niste creaturi simpatice numite coati (un fel de mamifer, jumatate raton, jumatate alta vietate, cu cozile ridicate si simpatici foc). Doua zile ne-am plimbat, observand o parte din cele 270 de cascade de sus, de jos, de la mijloc, iar momentul culminant a fost cand le-am vazut din “interior”, alegand o excursie cu o barca rapida ce ne-a dus drept in mijlocul lor. Apogeul acestei incursiuni a fost in ziua plecarii, cand vremea a tinut cu noi si am putut face si o plimbare cu elicopterul din care ne-am luat ramas bun de la aceste minuni ale lumii naturale.
I samba! Am ajuns si in Rio de Janeiro, capitala pestrita a Americii de Sud, plina de samba, rom si papaya. Surpriza acestui circuit a fost Carnavalul de la Rio si am avut sansa sa privim defilarea scolilor de dans din faimoasa capitala. Organizarea ireprosabila, valurile de care alegorice si multimile de costume ce se miscau intr-un ritm comun ne-au facut sa ne indragostim inca din prima seara de Rio.
In zilele ce au urmat, am explorat la pas toate zonele de interes ale orasului: Sugarloaf Mountain, Selaron Stairs, zona coloniala, favela Rosina si, bineinteles, incununarea excursiei a fost Statuia Iisus Mantuitorul. Serile ni le-am petrecut plimbandu-ne pe plajele Ipanema si Copacabana, ascultand in surdina acorduri de Bosa Nova si oprindu-ne din bar in bar la degustari de Capihrina.
Pe langa bifarea a doua minuni ale lumii, Cascadele Iguazu si Statuia Mantuitorului, acest circuit iti da si ocazia sa traiesti si sa simti atmosfera locului si il recomand tuturor celor care vor sa intre in contact cu continentul latino-american.